Nyomdai szótár


 
Ablakos boríték
A boríték előoldalán a valamelyik – általában – a jobb alsó sarokban fóliával takart ablak található, így látható válik a levélre írt címzés.
 
Adathordozó
Számítástechnikai eszköz (floppy, CD, zip, hordozható winchester, DVD, stb.), amelyen a nyomdailag feldolgozásra kerülő anyagot küldik a grafikusok vagy amelyre az ügynökség vagy megrendelő menti a munkát.
 
Á  
 
Álló boríték
A rövidebb oldalán nyíló boríték (fejben nyitható boríték)
 
Álló formátum
Álló téglalap formátumú, a hosszabb oldalán kötött kiadvány
 
Árajánlat
Az árajánlatkérés szerint elvégzett nyomdai műveleti és anyaganalízis alapján adott ár – és határidő – ajánlat.
 
Átfutási idő
A kiadvány megrendelésétől a szállításáig eltelt időintervallum, napokban vagy hetekben vagy hónapokban kifejezve.
 
B
 
Beakasztás
A könyvtest (belívek) beragasztása a táblába (keménytábla esetén) vagy a fedélbe (puhatábla esetén).
 
Behúzott melléklet
A kiadványba be nem kötött melléklet. Ilyenek például a színes magazinokba betett lapok.
 
Belív
A könyv jelentős részét alkotó kötészetileg összetartozó egység
 
Bemetszés, riccelés
az a művelet, amikor nyomógépen megfelelő vágóelemek segítségével a papír keresztmetszetét csak részben vágják át. Bemetszést, riccelést alkalmaznak pl. az öntapadós fóliák kikészítésekor, a nyomtatott felső papírréteg a bemetszés vonalának megfelelően, könnyen leválasztható az alsó hordozórétegről.
 
Biegelés
Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítják
 
Borítás
a könyvtábla külső felületének anyaga. Lehet bőr (műbőr), vászon (selyem), papír, esetleg fóliázott papír vagy akár PVC.
 
Boríték
lehet ablakos, vagy ablak nélküli; zárás módjai: enyvezett, szilikonos, öntapadós;
standard boríték méretek:

Típus (megnevezés) Méret (mm)
LC/6 114 x 162
LA/4 110 x 220
LC/5 162 x 229

Brosúra
Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: füzet
 

 
Cérnafűzés
a többszörösen hajtogatott íveket egymásra helyezve közönségesen cérnával összevarrjuk. A módszer nagy hátránya, hogy elég drága és meglehetősen lassú. A cérnafűzéssel készült könyvek nagy előnye a tartósságon túl, hogy a tűzött, illetve ragasztókötött könyvekkel ellentétben a könyv teljesen kinyílik. A cérnafűzés esztétikusabb is, mint a többi könyvképzési eljárás. Általában a cérnafűzést keménytáblás könyveknél használják, hiszen a drága keménytáblás könyvek már megérdemlik ezt a drágább és lassúbb kötészeti eljárást.
 
Címnegyed
A könyv első (általában) 4 oldala, amelyben az 1. oldal a szennycímoldal, a második üres, a 3. oldal a főcímoldal, a 4. pedig a kolofon vagy impresszumoldal.
 
Címoldal
A könyv harmadik oldala, a címet, a szerzőt és a kiadót ás emlémáját (ha van) tünteti fel.
 
CMYK
Négyszínnyomás; A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).
 
Digitális proof
Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat kolor nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére
 
Direkt szín
Színminta vagy Panton-szám alapján meghatározható szín.
 
Dombornyomtatás
olyan nyomtatási eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok reliefszerű kidomborítása a papír felületéből.
 

 
Egyenkénti csomagolás
A kész kiadvány egyesével nylon-zacskóba csomagolható. Amennyiben ezt kéri, kérjük jelölje meg a megrendelésnél.
 

 
Fattyúsorok
A nem teljesen a sor végéig érő szövegsorok
 
Fájlformátum
Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.
 
Fedél
Puhafedelű (más néven kartonált) könyvek – 180-300 közötti grammos kartonból készülő, többnyire nyomott és felületkezelt – borítója.
 
Fekvő boríték
Hagyományos (hosszabb oldalán) nyíló boríték
 
Fekvő formátum
Fekvő téglalap alakú, a rövidebb oldalán kötött kiadvány
 
Felületkezelés
Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.
 
Fóliázás,lakkozás
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.
 
Fóliázás
A nyomat tartósságát és esztétikai megjelenését jelentősen fokozza. A papírt vágás és biegelés előtt vékony műanyag réteggel vonják be. A szorítóhengerek ragasztóval nyomják rá a vékony, átlátszó műanyag fóliát a papírlapra, ami sima, könnyen tisztítható felületet eredményez, és a nyomat színeit is élénkíti, felerősíti. Megkülönböztetünk hideg és meleg fóliázást. A meleg fóliázás lényegesen drágább, viszont minősége lényegesen jobb a hideg fóliázásnál. Ez utóbbinál a papír ugyanis könnyen görbül, vetemedik, a hideg fólia összezsugorodik, ráncosodik.
 
Forma-lakkozás, -fóliázás
Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.
 

 
Gerinc
könyvek, folyóiratok, tömbök nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek (hajtogatott ívek, lapok) megnevezése.
 
Göngyölt hajtás
A bekötött melléklet kétszer vagy többször a kötés felé hajtott
 
Grammsúly
A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik. A volumenizált papírok vastagságukhoz mérten könnyebbek.
 

 
Hajtás
Egyszeri hajtás – 4 oldalra – meghajtott ív
 
Hajtogatás
Ívek hajtogatása – pontos méretre vágás után – késes, táskás és kombinált könyvkötészeti hajtogató gépeken történhet. A hajtogatási módot, amely lehet egy negyed-, fél-, egész-, tizenhat vagy harminckét oldalas hajtás, a kilövés, a nyomtatás, valamint a papír vastagsága határozza meg. Tekercsnyomógépeken a hajtogatásokat a gép egységét képző komplett hajtogatómű végzi
 
 I 
 
Impresszum (kolofon)
A kiadvány címnegyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza.
 
Irkafűzés
A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb – a papír vastagságától függően – 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható
 
ISBN szám
Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni a 224-3753 telefonszámon. A könyvnek általában az impresszum (kolofon) oldalán szokás elhelyezni.
 
ISSN szám
Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyű azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan, csak a 224-3754 telefonszámon lehet igényelni.
 
Í 
 
Ív
1 ív papír = 16 oldal (meghajtva)
 
Íves nyomás
Ívre vágott papírra történő nyomtatás.
 
 J 
 
JPEG formátum
Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg a képanyag.
 
K
 
Karton
a 250-400 g/m2 tömegű kartontermék szerkezete szerint lehet egyrétegű, ekkor az anyagszerkezet egységes, ill. lehet a karton többrétegű, amikor az alkalmazott gyártástechnológiától függően eltérő tulajdonságú, anyag-összetételű egyedi rétegekből áll a termék.
 
Kasírozás
Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása.
 
Képfelbontás
A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma
 
Kereszthajtás
A kétszer (egymáshoz képest keresztben) meghajtott ív, amely 8 oldalas terméket eredményez.
 
Keresztperforálás
tekercsnyomógépeken, a papírpálya futására merőleges irányú perforáció készítése folyamatos nyomtatás közben.
 
Két hosszanti (paralel) hajtás
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló).
 
Kifutó kép
egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein végső körülvágáskor néhány (3-5) mm-t levágnak.
 
Kilövés
A kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást.
 
Korrektúra
1. A szedésről javítás céljából készített, majd szabványos jelekkel kijavított levonat.
2. A szedési hibák kijavítása.
3. Szerzői korrektúra esetén az egyébként helyesen szedett szöveg megváltoztatása.
 
Körülvágás
könyvek, folyóiratok kész méretre vágása három oldalon, a fej-, láb- és hosszmetszések kialakítása.
 
Kötegelés
A nyomdai termék (főként) újság egységcsomagjainak (általában műanyag) zsineggel való összefogása
 
Kötészet
Nyomdai műveletcsoport. Főbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés, (gerincragasztás), táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb.
 
 L 
 
Lakkozás
A nyomási műveletek befejezése, festékrétegek teljes száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, fényes sima lakkréteggel vonhatjuk be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, tartósságát. Célszerű magas vagy ofszetnyomásnál papíroldalanként kétszer lakkozni, jobb fedettség, a jobb minőség kedvéért. Szitalakkozásnál annak nagyobb fedettsége miatt elegendő az egyszeri lakkozás.
 
Layout
angol; szedési vázlat a layout segítségével közlik a szedővel a leendő nyomóforma kívánt beosztását (vázlat, makett, beosztási terv). A layout fontos elem a kézirat-előkészítésben.
 
Lehúzódás
nyomaton a festék elkenődése
 
Leporellóhajtás
Olyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára.
 
Levilágítás
Nyomdai feldolgozásra (lemezmásolásra) alkalmas filmek készítése
 

 
Magasnyomtatás
Hagyományos nyomtatási forma, a nyomófelület a nyomólemez síkjából kiemelkedik. Az ellenforma (az úgynevezett matrica) ólommal való kiöntéséből keletkezik a nyomóforma.
 
Makulatúra, selejt
nem megfelelő minőségű nyomat, amely a példányszámba nem számítható be.
 
Megjelenés gyakorisága
Kérjük adja meg, hogy az Ön által megrendelt termék milyen gyakran jelenik meg: pl. egyszeri megjelenésű, esetleg időszakos kiadvány (periodika).
 
Montírozás
Oldalfilmeknek – a nyomólemez méretével egyező – hordozófilmre történő szerelése, a kilövésnek megfelelően
 
Munka megnevezése
Az Ön által adott megnevezésre tud később hivatkozni.
 
Mutáció
részleges szövegcsere
 
Műnyomó papír
Krétázott, simított papír – főleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismeretes.

N

Négyszínnyomás(CMYK)
A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).
 
 NY 
 
Nyers méret
A nyomásnál használatos, vágatlan papírméret. Ezt körülvágva kapjuk a kiadvány végleges (vágott) méretét.
 
Nyomdai alapszínek
A 4 nyomdai alapszín: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B); rövidítve: CMYK
 
Nyomdai ív
alapegység a könyvek terjedelmének megállapítására.
Egy nyomdai ív = 16 oldal, amelyből a formátumoknak megfelelően különböző szorzószámokkal az A/ 5 ív terjedelem kiszámítható (a nyomdai ív fogalma független attól, hogy pl. egy könyvet 32 oldalanként nyomtatnak).
 
Nyomóforma
a nyomóforma a nyomó- és nem nyomó elemek olyan meghatározott rendszere, amely a szöveg- és képi információkat magába foglalja. A nyomóformáról a nyomtatás folyamata során a nyomathordozó adott felületeire festékréteget juttatva kialakul a nyomat.
 
Nyomtatás
Többféle nyomtatási eljárás létezik, pl. ofszet nyomtatás, mélynyomás, magasnyomás, szitanyomás.
 
 O 
 
Ofszet nyomtatás
Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén.
 
Ofszet papír
Mázolt bevonat nélküli papír, elsősorban szöveges kiadványok nyomtatására
 
Oltárhajtás
Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív
 
P
 
Pántolás
A nyomdai késztermék egységcsomagjainak általában műanyag pánttal való összefogása.
 
Papírfajta
A nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír, például: ofszet, műnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb.
 
Papírméret
A papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában
 
Papírnév
Az egyes papírok – gyártók által adott – fantázianeve.
 
Papírok
Újságnyomó papír szilárdsága kicsi, feltétel, hogy nyomógépen ne szakadjon el. Általában 70-80 % facsiszolatot tartalmazza, enyvezetlen, simítását csak a papírgyártógép hengereitől kapja. Tekercsekben hozzák forgalomba. Súlya 40-55 g/m2
Folyóiratnyomó papír leginkább képes folyóiratok nyomtatására használják. Lehet nagy fatartalmú vagy tiszta cellulóz tartalmú is. 50-100 g/m2 tömegű felülete erősen simított.
Famentes papír kémiai úton felbontott alapanyagból készül. Gyártásához az így feltárt cellulózt alkalmazzák. Kémiai fehérítéssel és külön simítással akár színes illusztrációk nyomására is alkalmas papíranyag.
Regénynyomó papír fatartalmú, laza szerkezetű, sok töltőanyagot tartalmazó papír, 60-100 g/m2 tömegű
Ofszetnyomó papír famentes és fatartalmú változatai 65-120 g/m2 súlyban kerülnek forgalomba. Felületük gépsima vagy gyengén simított.
Kromo- és műnyomópapír a sűrűrácsos többszínnyomáshoz tökéletesen sima, fehér papírfelületre van szükség. A műnyomópapírnak mindkét oldala simított fényes vagy matt felületű. A Kromopapírnak csak az egyik oldalára nyomtatnak, ezért egyoldalasan mázolják finom krétaanyaggal. A kész papír 75-180 g/m2 súlyú.
Biblianyomópapír részben rongyanyagból gyártják 60 g/m2 súlyban. 25-30 % töltőanyagot tartalmaz, hogy ne legyen áttetsző.
Kartonok a 180 g/m2 -nél nehezebb papírokat kartonnak nevezzük. Többnyire ugyanolyan tulajdonságúak, mint a vékonyabb papírok, csupán grammsúlyuk nagyobb. Ennek megfelelően a nyomdatechnikában, mint ofszet-, műnyomó, fedél stb. kartonok kerülnek felhasználásra.
Lemezek elsősorban könyvkötés és dobozgyártás anyaga. Több rétegű, 70 x 100 cm ívek 25 kg-os egységsúlyú csomagokban árulják. Az egy csomagban található ívek száma a grammsúly megnevezését helyettesíti.
 
Papírszabványméretek:
A papírméreteknél három, egymással összehangolt DIN-formasort különböztetünk meg
(mindegyik méret milliméterben értendő):

Formaosztály A B C
0 841×1189 1000×1400 917×1297
1 594 x 841 700 x 1000 648 x 917
2 420 x 594 500 x 700 458 x 648
3 297 x 420 350 x 500 324 x 458
4 210 x 297 250 x 350 229 x 324
5 148 x 210 175 x 250 162 x 229
6 105 x 148 125 x 175 114 x 162
7 74 x 105 88 x 125 81 x 114

Paralel hajtás
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló).
 
Páratlan oldal
Páratlan számozású, a nyitott termékben jobbra elhelyezkedő oldal
 
Párnázás
Kötészeti eljárás, reprezentatív kiadványok (elsősorban agendák) tábláinál használatos
 
Páros oldal
Páros számozású, a nyitott termékben balra elhelyezkedő oldal
 
Passzer
A raszterpontok illeszkedése a nyomaton.
 
PDF formátum
Nagyobb terjedelmű szöveges anyagok leggyakrabban használt tömörített file-formátuma. Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg egy anyag.
 
Példányszám
A kiadvány egyszerre megrendelt példányainak száma.
 
Perforálás
A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére.
Adott irányban történő sorozatos átlyukasztás (hajtogatás közbeni perforálás, tömbök perforálása), sorlyukasztás. Számla, megrendelés- vagy sorszámtömbök használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljék. Ezt szolgálja a sorlyukasztás.
 
 R 
 
Ragasztókötés
Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.
Az egymásra hordott íveket együttesen behelyezik egy ragasztókötő gépbe, ahol a könyvtest a szorítópofák közé kerülve egy biztos tartást nyer, ezután az egész egy marókés fölé kerül, ahol a könyv gerince egy meglehetősen durva felületet kap. Az így nyert durva felület meglehetősen sok ragasztóanyagot képes felvenni. A gép megkeni a könyv gerincét ragasztóval, majd a borítóba akasztja. A könyvkötés utolsó fázisa a ragasztóanyag kihűlése után a könyvtest három oldalon való körülvágása.
 
Ragasztott melléklet
A kötött könyveknél meghatározott helyre (ívek vagy lapok közé) ragasztott egy lapos vagy egy ívegységnyi melléklet.
 
Raklappántolás
A raklapra rakott nyomdai egységcsomagok pántolása műanyag vagy fémszalaggal.
 
RGB-színek
Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak
 
Riccelés
Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.
 

 
Saját borító
A belívekkel azonos papírból készülő borító. Irkafűzött vagy gerincragasztott periodikák, füzetek esetén használatos.
 
Sapkázás
Keménytáblás könyveknél a szálfelsütéssel összefogott könyvtest gerincére ragasztott papír
 
SC papír
Fatartalmú mázolt papír, döntően magazinok nyomtatásához, ehhez illeszkedő (alacsony) grammatúrával.
 
Speciális méret
Bármely, a szabványtól különböző méret
 
Spirálkötés/spirálozás
Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően).
 
Stancolás
Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók.
Adott formát követő kivágó kés a nyomdagépbe helyezve a papírból úgy szakítja ki a szükséges, vagy fölösleges részt, mint háziasszony a pogácsát. Felhasználási terület: palackcímke, egyenes vonallal nem vágható nyomtatványok boríték, függőcímkék.
 
SZ
 
Szitanyomás
Szitaforma felhasználásával végzett nyomtatás, a festék fedőrétegként kerül fel a szitahordozóra
 
Szitanyomás
Szitaforma felhasználásával végzett nyomtatás, a festék fedőrétegként kerül fel a szitahordozóra
 

 
Tábla
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.
 
Táblaborító
Keménytáblás könyveknél a táblát borító nyomott és általában felületkezelt (lakkozott vagy fóliázott) papír, vászon, műbőr, stb.
 
Táblanyomás
a könyvtábla borított felületeire díszítés, szöveg és jelek felvitele, meleg- vagy hidegpréseléssel.
 
Tekercs / rotációs nyomás
A papír tekercsben kerül a nyomógépre feldolgozásra
 
Terjedelem
A kiadvány összes számozott oldalának mennyisége
 
Térképlap mérete
Amennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, annak méretét is kérjük megadni.
 
Tördelt levonat
A tördelési, szerkesztési előírások és a helyesírás ellenőrzése céljára készített korrektúra.
 

 
Vágójel
A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét
 
Vágott méret
A kész nyomdai termék mérete. Keménytáblás könyvnél a könyvtest méretmegjelölése.
 
Vízjel
az egyik legrégebbi – a nyomathordozó papírban alkalmazott – védelem, amelyet egyéb szabad szemmel is látható és/vagy csak ultraviola megvilágításban észlelhető különböző színű, a papírban véletlenszerűen eloszló pelyhezőkkel egészítenek ki. A korábban használatos egyszerű vízjelek fizikai és kémiai eljárással ma már eredményesen imitálhatóak. Az egyedi gyártású, csak cégünk számára kialakított nyomóformáról készülő, pozitív és negatív elemeket, valamint többfokozatú árnyalatot tartalmazó vízjel a ma ismert eljárásokkal nem hamisítható.
 
Védőborító / envelop
A kötött könyvtestet borítja, 5-10 cm-rel ráhajolva a két könyvtáblára. Általában nyomott, felületkezelt, 120 és 180 g közötti grammsúlyú műnyomó vagy pausz papír, ritkábban celofán
 

 
Werk
Színes nyomógép nyomtató egysége. Ahány szín nyomására alkalmas a gép, annyi werkes.
 
ZS 
 
Zsugorfóliázás
A nyomdai késztermék egységkötegeinek fóliába való csomagolása.