Anyagleadási ismeretek és tudnivalók

NYOMDAI ANYAGLEADÁS

Az ofszet nyomtatás és a digitális nyomtatás nyomdai leadásának hasznos előírásai.

Egy nyomdai termék elkészítésénél elengedhetetlenül fontos az adott nyomdai technológiához tartozó anyagleadási paraméterek betartása. Ezen adatok alkalmazása azért elengedhetetlen, mert csak így biztosítható, hogy a használt technológiával készülő késztermék a lehető legjobb minőségű legyen. Az alábbiakban felsorolunk néhány technológiát és a hozzájuk tartozó általános anyagleadási paramétereket. Itt azonban megjegyezném, hogy a kért anyag kritériumai, technológiánként és nyomdánkét eltérhetnek, ezért érdemes az első néhány megrendelésnél egyeztetni a kivitelezővel.

Ofszet nyomdai leadás

 • Jelenleg ez az egyik legelterjedtebb nyomtatási mód. A nyomatképzés színenként történik egy speciális bevonatot tartalmazó alumínium lemez segítségével.
 • Viszonylag magasabb példányszámban készült termékeknél gazdaságos, mivel a nyomólemezek készítése és a gépindulás költsége az egész munkára oszlik el. Általánosnak mondható leadási paraméterek a következők:
 • Fájlformátum: nyomdai PDF fájl. Ez ma annyit jelent, hogy fájlba nyomtatást követően, ami egy postscrip állományt jelent (.ps), egy speciális szoftver segítségével (általában Adobe Acrobat Distiller) disztillálni kell egy PDF fájlt. Ezt nevezzük valós PDF állománynak. Az így készült anyagnak van a lehető legkisebb esélye arra, hogy hibás legyen.
 • Az exportált vagy csak simán mentett PDF fájlok nem valós PDF állományok. Ezáltal sok, előre nem látható hibát generálhat ami esetleg csak nyomtatásnál, rosszabb esetben a kész termék kézbe vételekor derül ki.
 • Leggyakrabban a betűkkel illetve a különböző effekteket tartalmazó grafikai elemekkel szokott gond lenni (pl. szétesett betű, hosszú ékzetes karakterek helyett más jelenik meg, hiányzó áthatás, rosszul megjelenő effektelt kép, stb…).
 • Képek (pixelgrafikus elemek): felbontása legalább 300 dpi (dot per inch; 300 képpont van 1 inchen) legyen. Ez a legtöbb esetben színes képeknél elegendő. Sokkal magasabb felbontást sem nagyon érdemes használni mert csak feleslegesen nagy lesz az fájl mérete és nehezebb lesz kezelni.
 • A képállományoknál ajánlott a réteg– (layer) mentes TIFF formátum használata, LZW tömörítéssel. Így elkerülhető a JPG anyagoknál megfigyelhető tömörítésből adódó jelentős minőségromlás.
 • Színkezelés tekintetében csak is kizárólag a CMYK (szubsztraktív, vagy kivonó színkeverés) színmódú anyagok a megfelelőek. Kivételt képeznek az úgynevezett direkt színes anyagok ahol a színképzés nem a négy nyomdai alapszínből (cyan, magenta, yellow, key-black) keverődik ki, hanem egy előre kikevert színből (direktszínből) történik. Az esetek többségében a direkt színek használata többlet költséggel jár. Ha minőségében megfelel a négy színes nyomtatás akkor a direkt színt be kell bontani a négy nyomdai alapszínre. Itt azonban megjegyezendő, hogy sok direkt szín nem reprodukálható CMYK színtérben. – RGB színű anyagokat nem lehet ofszet technológiával nyomtatni!!! Ez az egyik leggyakoribb hiba a leadott anyagokban.
 • Kifutó fogalma és alkalmazása: Úgynevezett kifutót kell alkalmazni minden olyan esetben mikor egy grafikai elem a vágott méret széléig ér. Tehát ha például egy szórólapon van kép, ami a lap széléig ér, akkor azt a vágott méreten „túl kell nyújtani”. Ezt úgy kell elképzelni mint ahogy az asztalon is túllóg a terítő. Ez a képrész a kötészeti feldolgozás során levágódik, tehát úgy kell megválasztani, hogy ne essen le lényeges rész. Ugyanígy kell eljárni flekk vagy bármely más design elem használatakor. Erre azért van szükség, mert nyomtatáskor és utófeldolgozáskor az ívek egymáson elmozdulnak.
 • A kifutó mértéke általában 3-5 mm.
 • Kifutó hiányában előfordulhat, hogy vágás mentén fehér vagyis nyomatlan rész lesz a vágott kész anyagon.
 • Ugyanebből az okból kifolyólag (nyomási és vágási pontatlanság) nem ajánlott lényeges grafikai elem, szöveg elhelyezése a vágástól számított 3 mm-en belül.
 • Vágójel: A vágott méretet jelző vékony vonal. Vágójelre minden esetben szükség van. Így egyértelműen megadható a vágott méret, félreértések nélkül. Érdemes a vágójelet minimum a kifutó méretével megegyező távolságra helyezni a vágott mérettől.
 • Paramétere általában 0,2 mm vastag és 3-5 mm hosszú, regisztáció színű (minden színt 100%-ban tartalmazza).
 • Ezeket a jeleket legtöbbször az alkalmazott program helyezi fel automatikusan (választható), az általunk megadott adatok alapján.
 • Digitális nyomtatás nyomdai leadása
 • Leadási paraméterei megegyeznek az ofszet leadással. Kivételt képeznek a nagyformátumú vagy más néven plotterrel készült munkák (nagyméretű plakátok, táblák, roll-upok, pop-upok, stb.).
 • Kis példányszámban megtérülő technológia.
 • Előnye az akár egy példányszám és a kis átfutási idő.
 • Anyagleadás: PDF vagy plakátnyomtatásnál egy rétegmentes TIFF fájl is megfelelő lehet.
 • A képi állományok felbontása a kész munka méretének függvénye. Általánosan megegyezik az ofszet leadás paramétereivel (300 dpi, 1:1 méretnél, CMYK színtér). Egy A2-es nyomatnál már 150 dpi is elegendő lehet. Nagyobb anyagoknál a minimum felbontás 100 dpi, 1:1 méretnél.
 • A digitális nyomdagépek általában tudnak kezelni RGB-ben leadott fájlokat, csak a színeltérés, színhűség lényesen rosszabb lehet a CMYK-ban leadott anyagokhoz képest.

Digitális nyomtatás nyomdai leadása

 • Leadási paraméterei megegyeznek az ofszet leadással. Kivételt képeznek a nagyformátumú vagy más néven plotterrel készült munkák (nagyméretű plakátok, táblák, roll-upok, pop-upok, stb.).
 • Kis példányszámban megtérülő technológia.
 • Előnye az akár egy példányszám és a kis átfutási idő.
 • Anyagleadás: PDF vagy plakátnyomtatásnál egy rétegmentes TIFF fájl is megfelelő lehet.
 • A képi állományok felbontása a kész munka méretének függvénye. Általánosan megegyezik az ofszet leadás paramétereivel (300 dpi, 1:1 méretnél, CMYK színtér). Egy A2-es nyomatnál már 150 dpi is elegendő lehet. Nagyobb anyagoknál a minimum felbontás 100 dpi, 1:1 méretnél.
 • A digitális nyomdagépek általában tudnak kezelni RGB-ben leadott fájlokat, csak a színeltérés, színhűség lényesen rosszabb lehet a CMYK-ban leadott anyagokhoz képest.

  FOGALOMTÁR

  MEGSZERKESZTETT ANYAG

  Ügyfeleink kényelme érdekében, megrendelés esetén – legyen szó bármilyen technológiával történő nyomdai kivitelezésről – a digitális állományt a következő formátumban kérjük leadni:
  (Csak a lentiek szerinti anyagleadás esetén nem számítunk fel szerkesztési munkadíjat)

  FILEFORMÁTUM:

  – kompozit PDF file; kompatibilitás: Acrobat 4/PDF 1.3 (így elkerülhető, hogy átlátszóságot használó elemek direkt módon, a rétegek összeolvasztása nélkül kerüljenek a file-ba, melyek így kinyomva máshogyan nézhetnek ki, mint a monitoron)
  – lehetőség szerint PS-ből íródjon a PDF,ne közvetlenül exportált legyen

  OLADLAK:

  – több oldalas kiadvány esetén az oldalakat folytatólagos sorrendben, NEM oldalpárban és NEM kilövés szerint kérjük lementeni. Az állományhoz nyomtatott forgatót kérünk

  BETŰTÍPUSOK:

  – betűtípusok: beágyazva vagy görbévé alakítva

  KÉPÁLLOMÁNY:

  – képek: MIN. 300 dpi, CMYK színmódban. AZ INTERNETEN TALÁLHATÓ LEGTÖBB KÉP 72 DPUI FELBONTÁSÚ, AMI NEM ALJKALMAS JÓ NYOMDAI REPRODUKCIÓRA!

  SZÍNEK:

  – színprofilt kérjük ne ágyazzanak be.
  – négyszín nyomás esetén az anyagban esetlegesen előforduló direkt színeket kérjük CMYK-ba bontani
  – színgaranciát csak a hozzánk beérkező anyagból nálunk elkészült digitális proof alapján tudunk vállalni!
  – UV lakk ill. stancforma esetén ezeket a rétegeket direkt színként (külön színkivonatként) kérjük beállítani. Ha külön fájlban érkezik a stanc, a vágójelek a grafikában használt vágójelekkel azonos pozícionálásban legyenek

  MÉRETEK:

  – az oldalakat vágójelekkel,passzer jelekkel és szükség esetén hajtás, bígelés, perforálás jelekkel kérjük ellátni.
  – Ha kép, ábra, alnyomat, flekk, stb. az oldal széléig tart, 3 vagy 5 mm-es kifutót kérünk; a szedési tükör a vágástól min. 3 mm-re legyen

  NYOMDAI ANYAGLEADÁSI ISMERETEK:

  ADATHORDOZÓK:

  – Anyagát leadhatja FTP-n, DVD-n, CD-n, pendrive-on vagy 10 MB-ig e-mailen. FTP-re feltöltött anyaghoz minden esetben kérünk egy külön e-mailt is az anyagra vonatkozó információkkal, a megrendelésre való utalással ( megrendelés-, árajánlat száma stb. )
  – Zárt állományok (PS,PDF) Ezek a formátumok mindent tartalmaznak (betűtípusok, grafikai elemek, színek, stb. ) és ezért ez a legbiztonságosabb anyagleadási forma. A fontokat kérjük beágyazni. Ezt a leadási formát preferáljuk!
  Kérjük legyenek figyelemmel arra, hogy az anyagleadás kompozit PDF (vagy postscript) állományban történjen. Az állományok készítésekor ne csatoljanak hozzá színprofilt vagy nagyon körültekintően válasszák meg! A helytelen színprofil pontatlan, fakó színeket eredményezhet!

  SZÍNEK:

  Színnyomás kódok:
  – 4+0 = a papír egyik oldala teljesen színes (akár fotó is lehet), a másik oldal üres.
  – 4+4 = a papír mindkét oldala teljesen színes.
  – 2+0 = a papír egyik oldala 2 színnel van megnyomva, pl. sárga és kék, a másik oldal üres.
  – 2+1 = a papír egyik oldala két színnel, a másik oldala egy színnel van megnyomva

  PAPÍR TÍPUSA:

  Ofszet papír: Matt felületű, mint a fénymásoló papír.
  – A 80, 90 gr-os ofszet papír megegyezik az általában használt fénymásoló papírokkal.
  Műnyomó papír, vagy karton: Simított felületű papír, igényesebb nyomatokhoz (fényes, vagy matt felülettel).
  – A 135 gr-os műnyomó papír közepes vastagságú, szórólapokhoz használt papírfajta.
  – A 300 gr-os műnyomó karton, átlagos névjegykarton.
  Egyéb: Nagyobb vagy bonyolultabb munkákhoz lemodellezett mintadarabot, „nyomat eredetit”, forgatókönyvet, látványtervet stb. várunk, mindent ami egyszerűsítheti a feladatot és amivel az utólagos félreértések elkerülhetőek.

  NYOMDAI TERMÉKDÍJ INFORMÁCIÓK

  A reklámhordozó papírok termékdíj tétele 85,-Ft/kg. Ez egy adó, melyet a gyártó, (jelen esetben nyomdánk) köteles beszedni a megrendelőtől és befizetni adó gyanánt. A termékdíj alapja a termékdíj köteles termék tömege. A termékdíj áfa köteles. A termékdíjat nem szabad az árba beépíteni, ezért kötelezően külön sorba kell feltüntetni a számlán + záradékszövegben is (törvény szerint) szerepelni fog.

  Reklámhordozó papírnak minősülnek a gazdasági reklámot tartalmazó termékek közül a következők:
  – prospektus, katalógus, ami az adott cég termékeik, szolgáltatásait hivatott bemutatni, reklámozni minden szórólap, mérettől függetlenül
  – újságok, napi; – heti vagy havi lapok és egyéb (akár szakmai) folyóiratok, kiadványok ha teljes nyomtatott felületre vetítve a gazdasági reklám az 50%-ot meghaladja
  Nem tartozik a reklámhordozó papír fogalmába:
  – a kiadványként, annak teljes nyomtatott felületére vetítve legalább 50 %-ban nem gazdasági reklám terjesztésére szolgáló kiadvány, időszaki lap
  – a közhasznú szervezet, állam, önkormányzati szerv által, alapfeladata körében kiadott kiadvány, időszaki lap
  – a könyv, tankönyv
  – levélpapír, boríték, névjegykártya és egyéb a cég tevékenységéhez használatos bizonylatok nem minősülnek reklámhordozó papírnak, még akkor sem, ha tartalmaznak cég adatokat
  Szintén nem köteles az egyes vendéglátó egységekben használatos cég logóval ellátott szalvéta, étlap

  A megrendelőnek nyilatkoznia kell arról, hogy az általa megrendelt kiadvány termék díjköteles-e vagy sem. Ebben az esetben ennek mind anyagi és erkölcsi következményeit is köteles viselni.
  LETÖLTHETŐ NYILATKOZAT A NYOMDAI TERMÉKDÍJRÓL